• Marcel Boekhoorn is een Nederlandse zakenman en miljardair.
  • Hij werd rijk met de verkoop van onder meer Bakker Bart, Telfort en de High Tech Campus in Eindhoven.
  • De geboren Nijmegenaar heeft volgens de Quote 500 een geschat vermogen van 2,3 miljard euro.

Miljardair en ondernemer Marcel Boekhoorn doet een stapje terug bij zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, zo werd woensdag bekend.

De 63-jarige Boekhoorn draagt de dagelijks leiding over aan zakenpartner Jan Willem Neggers. “Jan Willem en ik werken al meer dan 20 jaar nauw samen. Hij heeft een enorme energie en begrijpt als geen ander dat een van de belangrijkste redenen voor ons succes is dat we als ondernemende investeerders altijd kansen zien om groei te realiseren bij onze portefeuillebedrijven”, gaf Boekhoorn aan in een verklaring.

De meest recente grote deal van de Nederlandse ondernemer en investeerder was de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven aan de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management. Met de verkoop was in 2021 vermoedelijk meer dan 1 miljard euro gemoeid. Boekhoorn telde in 2012 zo’n 425 miljoen euro neer voor het bedrijvenpark.

Boekhoorn is een naam die geregeld opduikt in de media, vanwege zijn ambitieuze plannen of turbulente liefdesleven. Zijn roerige periode als eigenaar van winkelketen HEMA werd breed uitgemeten in de pers.

Maar over Boekhoorn valt nog veel meer te vertellen. Dit zijn zeven dingen die je misschien niet weet over de man die in 1959 werd geboren in Nijmegen.


1. Boekhoorn werd rijk met Telfort en Bakker Bart

Marcel Boekhoorn in 2011 bij de viering van het 25-jarig bestaan van Quote. Foto: ANP/Ade Johnson
Marcel Boekhoorn in 2011 bij de viering van het 25-jarig bestaan van Quote. Foto: ANP/Ade Johnson

Marcel Boekhoorn heeft volgens de meest recente Quote 500 een vermogen van naar schatting 2,3 miljard euro.

Zijn grootste klapper hiervoor was de verkoop van telecombedrijf Telfort in 2005 aan KPN. De deal leverde hem naar verluidt een half miljard euro op.

Daarvoor was hij succesvol met de verkoop van Bakker Bart aan het Duitse Kamps in 1999. De overnameprijs bedroeg 350 miljoen euro.

Dat hij een succesvol ondernemer zou worden, daar heeft Boekhoorn altijd in geloofd. De eerste BV die hij oprichtte, heette Bowolar, wat naar verluidt stond voor Boekhoorn wordt lachend rijk.


2. Zangeres Hind is de ex van Boekhoorn, die nu bij de oudere zus van Yolanthe is

Marcel Boekhoorn en zangeres Hind in 2013. Foto: ANP/Levin den Boer
Marcel Boekhoorn en zangeres Hind in 2013. Foto: ANP/Levin den Boer

Hind Laroussi was bijna drie jaar lang de vriendin van Boekhoorn. De zangeres werd bekend door de eerste editie van Idols, waar ze de halve finale haalde. Eind 2015 ging het koppel uit elkaar.

Boekhoorn heeft nu een relatie met de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabau. Eerder was de Quote 500-miljardair kortstondig samen met actrice Tatjana Simic.

Boekhoorn scheidde in 2006 van zijn echtgenote, met wie hij drie dochters heeft.


3. Hij is van origine accountant en werd overnamespecialist

Kantoorgebouw bij Amsterdam Sloterdijk van Deloitte & Touche in 2003. Foto: ANP/Cor Mulder
Kantoorgebouw bij Amsterdam Sloterdijk van Deloitte & Touche in 2003. Foto: ANP/Cor Mulder

Boekhoorn begon in 1981 als accountant bij Deloitte & Touche en werd in de jaren 90 een overnamespecialist. Inmiddels heeft zijn investeringsmaatschappij Ramphastos belangen genomen (en weer verkocht) in tientallen bedrijven.

Boekhoorn specialiseerde zich in het verleden in het aankopen van nichespelers om die vervolgens de koppelen aan dominante partijen in dezelfde sector (zie de Telfort-deal!).

Maar inmiddels zijn Boekhoorns beleggingen heel divers. Zo heeft zijn investeringsmaatschappij Ramphastos een belang de Maltese kredietverstrekker Novum Bank, cybersecuritybedrijf Cyber 1 en AviationGlass, een bedrijf dat glas voor vliegtuigen produceert.


4. Boekhoorn is eigenaar van Ouwehands Dierenpark en haalde de panda's naar Nederland

Marcel Boekhoorn in 2015 bij een persconferentie over de komst van de twee reuzenpanda's. Foto: ANP/Jerry Lampen
Marcel Boekhoorn in 2015 bij een persconferentie over de komst van de twee reuzenpanda's. Foto: ANP/Jerry Lampen

Boekhoorn houdt niet alleen van ondernemen, hij is als eigenaar van Ouwehands Dierenpark ook een groot dierenvriend. Sterker nog: hij was de man die de panda’s Wu Wen en Xing Ya naar Nederland haalde.

“Al vanaf minuut één toen ik de dierentuin kocht, in 2000, dacht ik: hoe kom ik aan panda’s? Iedereen zei: dat is onmogelijk”, zei Boekhoorn in 2017 tegen het AD.

En het was ook vrijwel onmogelijk. Drie premiers (Kok, Balkenende en Rutte) én de Wageningse Universiteit moesten in China lobbyen voor de komst van de panda’s. Uiteindelijk kreeg Boekhoorn te horen dat hij de panda’s kon leasen, als een teken van vriendschap tussen China en Nederland.

De panda’s noemde hij “een overwinning van de bovenste categorie”. Boekhoorn: “Dit bewijst: niets is onmogelijk.”

Ondernemen met dieren is notoir moeilijk, niet elk uitstapje is dus even succesvol. Naar verluidt zou Boekhoorn eens de mist in zijn gegaan met de aankoop van een bijzondere witte krokodil. Na een paar dagen in de Nederlandse regen bleek het om een 'gewoon' groen exemplaar te gaan, dat schijnbaar geverfd was.


5. Boekhoorn is fervent supporter van NEC en steunde de club meerdere malen

Marcel Boekhoorn juicht tijdens de wedstrijd om promotie naar de eredivisie tussen NAC en NEC in mei 2021. Foto: ANP/Maurice van Steen
Marcel Boekhoorn juicht tijdens de wedstrijd om promotie naar de eredivisie tussen NAC en NEC in mei 2021. Foto: ANP/Maurice van Steen

Voor zijn geliefde voetbalclub NEC is Boekhoorn al jarenlang een suikeroom. Hij financierde lange tijd spelersaankopen, maar stopte daar in 2006 mee om veiligheidsredenen.

Boekhoorn bleef betrokken bij de club. Hij beschikt over een eigen logebox in het Goffertstadion en is bij bijna alle thuiswedstrijden aanwezig.

Nu NEC is gepromoveerd naar de eredivisie wil Boekhoorn niet alleen de gaten in de begroting dichten, maar zelf de koers uitstippelen. Hij heeft miljoenen in de club gestoken, al heeft hij geen ambitie om NEC te kopen.

"Ik wil de club niet bezitten. Laten we eerlijk zijn: de club is van de fans, van de gemeenschap en daar moet je gewoon van afblijven", zei Boekhoorn tegen De Telegraaf.


6. Zijn schoonzoon is Giedo van der Garde, die ooit Formule 1 reed

Guido van der Garde in 2013 bij de GP van Spanje. Foto: EPA/Srdjan Suki
Guido van der Garde in 2013 bij de GP van Spanje. Foto: EPA/Srdjan Suki

Boekhoorns dochter Denise trouwde in 2013 met Giedo van der Garde, die in datzelfde jaar voor het Formule 1-team van Caterham reed. In 2018 kreeg het stel hun eerste kind: zoon Jaxx Gí. Een tweede kind is op komst.

Denise is zelf directeur van een interieurbedrijf, dat haar vader voor haar heeft gekocht. “Van de ene op de andere dag was ik eigen baas, had ik 28 personeelsleden en een pand van 8.500 vierkante meter”, schreef ze daarover in een column.


7. Boekhoorns grootste flop is gratis dagblad De Pers

Foto: ANP/Robin Utrecht
Foto: ANP/Robin Utrecht

Boekhoorn stopte tientallen miljoenen in De Pers, een gratis dagblad dat begin 2007 voor het eerst verscheen. Maar in Nederland bleek geen ruimte voor nóg een gratis krant. In 2012 hield De Pers op te bestaan.

Boekhoorn wist wel met relatief weinig kleerscheuren van De Pers af te komen. In 2009 sloot hij een deal met uitgever Wegener, waarbij laatstgenoemde de exploitatie van De Pers overnam tegen een vaste jaarlijkse vergoeding voor Boekhoorn. Bij het ter ziele gaan van De Pers kreeg Boekhoorn een afkoopsom van 45 miljoen euro.

Lees meer over succesvolle ondernemers: